Produkty
Kategorie
Výrobci
Novinky z blogu

Jak vybrat správný gin?

Jak vybrat správný gin?

Gin je in

Gin je dnes bezesporu in, ale jak vybrat ten správný gin v záplavě nových značek a variant? Historii ginu jsme se věnovali zde, v následujících řádcích se Vás pokusíme provést světem ginu z pohledu výroby a rozdělení. Neomezíme se však na tradiční kategorie typu London Dry, Plymouth, etc. Rádi bychom se spíše zaměřili na to, co určuje charakter a chuťový profil, použitý destilát a ideální servis ginu.

Kultura pití a poznávání ginu zažívá také u nás obrovský boom a kdysi trochu opomíjený destilát zalévaný spoustou nekvalitního toniku se stal miláčkem barmanů i zákazníků. Výrobci vycházejí tomuto trendu samozřejmě vstříc. V posledních letech tak vznikla řada nových značek a receptur a gin dnes nabízí širokou škálu chutí a charakterů. Na trhu je běžně k dostání spousta surovin na super míchané drinky a internet je plný receptů. Zapomeňte na univerzální plátek citronu a zkuste dát své fantazii a tvořivosti prostor. Zasloužíte si trochu rozmazlování a Vaši hosté budou okouzleni.

„Kultura pití a poznávání ginu zažívá také u nás obrovský boom a kdysi trochu opomíjený destilát zalévaný spoustou nekvalitního toniku se stal miláčkem barmanů i zákazníků.“

Botanicals jsou základ…

Gin je destilát vyrobený zpravidla redestilací kvalitního lihu se směsí tzv. botanicals – koření, bylina a případně dalších zdrojů aromat a esenciálních olejů. Jsou to právě použité botanicals, co dává ginu jeho dominantní charakter.  Přesná receptura a složení botanicals je zpravidla unikátní a tajná. Základem je vždy jalovec, který se obvykle sbírá ručně a suší. Za nejkvalitnější jalovec bývá považován ten z oblasti středomoří, především z Chorvatska. Mezi další tradiční botanicals, které najdeme prakticky v každém ginu patří kořen Anjeliky, koriandr, kardamom, skořice a citrusové kůry. Svět bylin a koření však nabízí výrobcům prakticky nekonečnou škálu kombinací a prostoru k experimentování. Na trhu tak najdeme například gin infuzovaný čínským zeleným čajem Gunpowder, nebo květy japonské Sakkury.

„Jsou to právě použité botanicals, co dává ginu jeho dominantní charakter.  Přesná receptura a složení botanicals je zpravidla unikátní a tajná“

Pro výrobu kvalitního ginu se používají dvě základní metody infuze, které někteří výrobci s oblibou kombinují. Tou nejběžnější je tzv. „steeping“, neboli máčení. Botanicals jsou namočeny přímo v lihu, kde se přesně určenou dobu macerují a celá směs je pak re-destilována. Druhou metodou je tzv. „racking“, při které jsou botanicals umístěny v „koši“ na zahřívaným lihem a infuzují se alkoholové páry.

Teorie lihu…

Pro výrobu ginu se donedávna užíval téměř výhradně neutrální obilný líh pálený v kolonách, který výrobci nakupovali jako polotovar od velkých destilérií. Důvodem byla bezesporu cena a také co možná nejmenší vliv základního destilátu na chuť výsledného ginu. Hlavním požadavkem výrobců ginu byl co možná nejjemnější líh bez chuti a vůně, prakticky vzato vodka. Výjimku z pravidla představoval originální holandský Genever, vyráběný tradičním způsobem ze sladovaného ječmene v pot-still kotlích. Situace se však za posledních několik let změnila. Zejména malí výrobci, kteří si vyrábějí základní líh sami, dnes s oblibou sahají po plnějším a chuťově výraznějším destilátu z pot-still kotlů. Běžnou součástí nabídky se stal gin založený na vinném destilátu a zajímavou novinkou jsou giny destilované ve vakuu při extrémně nízkých teplotách.

„Zejména malí výrobci, kteří si vyrábějí základní líh sami, dnes s oblibou sahají po plnějším a chuťově výraznějším destilátu z pot-still kotlů. Běžnou součástí nabídky se stal gin založený na vinném destilátu a zajímavou novinkou jsou giny destilované ve vakuu při extrémně nízkých teplotách“

„Při výběru ideálního ginu pro perfektní chuťový zážitek si položte 3 základní otázky. Jak chci gin pít – s tonikem, v koktejlu, nebo samotný? Jaký typ chuti hledám – ovocnou, kořeněnou, nebo květinovou? A jak silný a výrazný má gin být?“

Perfektní Gin k toniku

Pro klasický Gin & Tonic koktejl se hodí spíše výraznější druhy ginu a vyšší procento alkoholu nebývá na škodu. Základem je klasický suchý gin typu London Dry, případně vyzkoušejte některý z netradičních ginů Dictador. Mezi naše největší favority rozhodně patří Gunpowder Irish Gin pro jeho jemné aroma zeleného čaje.

Náš tip:

Pečlivě vybírejte kvalitní tonic

V případě tonicu platí „méně je více“, 1dcl stačí

Servis nejlépe vynikne ve sklenici na červené víno 

Na ozdobu použijte citrusy a botanicals použité při výrobě

Perfect Gin & Tonic

Perfect Gin & Tonic

Perfektní gin pro Martini

Klasické Martini je dnes už legendární koktejl na bázi ginu a suchého vermutu. Základem dobrého Martini je kvalitní suchý gin, nejlépe London Dry, dobrý suchý vermut a předem vychlazená sklenice typu V-shape, které běžně říkáme „koktejlová“. Při zdobení se nebojte experimentovat, kromě klasické citrusové kůry se výborně hodí olivy, nakládané cibulky, okurky…

Perfect Martini
Produkt přidán do košíku.